2/21/2011

BILJKE KOJE LECE

Mnogim biljkama pripisuju se određena lekovita svojstva. Pogledajte koje su izvrsne u borbi protiv infekcije, koje štite jetru, smiruju živce, olakšavaju pražnjenje creva ili regulišu rad žlezda.
Sistemsko lečenje lekovitim biljem, bar u Evropi, počelo je kad je grčki lekar Dioskorid, koji je živeo u prvom veku nove ere, napisao enciklopediju "De materia medica" (O lekovitim materijama). Ta je enciklopedija idućih 1.600 godina bila glavni farmakološki priručnik. Do 21. veka upoznali smo se i s biljem iz udaljenih područja, a evo devet biljaka koje leče gotovo sve naše boljke.
1. Zlatni koren (Rhodiola rosea) - Biljka koja prirodno raste u severnoj Aziji, a u medicinske svrhe koristi se njen koren. Ima višestruke koristi, kao što su povećanje izdržljivosti, kondicije, poboljšava mentalnu bistrinu i koncentraciju, imunološki sistem, kao i seksualne funkcije. Istorija korišćenja u medicinske svrhe duža joj je od 2.000 godina. Kineski carevi slali bi ekspedicije u planine kako bi nabavili ovu biljku za potrebe kraljevske palate. Kasnih 1980-ih značajno je porasla potražnja za preparatima napravljenim od ove biljke. Došlo je do preteranog prikupljanja divljeg biljnog materijala, pa su kvalitet i efikasnost preparata počela da opadaju. Naučna istraživanja otkrila su da se u izradi preparata koriste druge vrste roda Rhodiola (koje takođe sadrže salidrozide) i na taj način se imitiraju originalni preparati.
2. Bobice goji (Lycium barbarum) - Travari Kine, Tibeta i Indije koristili su ovu biljku hiljadama godina. Smatra se da bobice goji produžuju život i poboljšavaju zdravlje. Bogate su antioksidansima, poboljšavaju imunitet i cirkulaciju, te štite jetru. U tradicionalnoj kineskoj medicini bobice se jedu sirove, piju kao čaj ili tečni ekstrakt.
3. Odoljen ili valerijana - Osnovne materije važne za biološko delovanje su valepotrijati koji se nalaze u podzemnim delovima biljke. Aktivne materije u biljci deluju umirujuće, te pomažu kod nesanice, nemira, teskobe. Pacijenti koji su uzimali ekstrakt korena ove biljke brže su tonuli u san, ređe su se budili u toku noći, a ujutro nisu osećali umor i omamljenost. Odoljen ublažava simptome stresa, razdražljivost, nervozu, preveliku psihičku aktivnost. Pomaže osobama koje se teško isključuju od svakodnevnih briga. Čaj od odoljena uspešno se koristi kod svih nervnih bolesti.
4. Isusova kruna ili pasiflora - Za lečenje se koristi ceo nadzemni deo biljke za vreme cvatanja. Pomaže kod nesanice, prenapornog intelektualnog rada, neurastenije i drugih živčanih poremećaja, te uspešno pomaže liječenju alkoholizma jer izvrsno smiruje. Osim nesanice, deluje kod psihičke prenadraženosti, brige, neraspoloženja. Pasiflora poboljšava cirkulaciju, reguliše visok krvni pritisak izazvan psihogenim uzrocima i ublažava simptome PMS-a i probleme u menopauzi jer otklanja grčeve i spazam glatke muskulature.
5. Kopriva - Raste u Evropi, Africi, Aziji i Severnoj Americi. Kopriva se još u Grčkoj koristila za masažu protiv reumatskih bolova, pa odatle u narodu odomaćeno neobaziranje na njeno žarenje prilikom nasumičnog dodira. Kopriva utiče na razmenu materija i u organizmu podstiče lučenje probavnih sokova i olakšava metabolizam masti. Sadrži dosta hlorofila, minerala (kalcijuma, kalijuma, gvožđa i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno deluju na naš organizam, ekstrakt korena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine gvožđa ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, dobra je i za prostatu.
6. Kafa kafa - Biljka kafa-kafa sve više privlači pažnju zbog svog dobrog anksiolitičkog učinka. O njoj se govori kao o super-biljki jer bi možda mogla da zameni benzodiazepine. Naime, dok benzodiazepini mogu da izazovu zavisnost, da uspore pamćenje i pogoršaju depresiju, kafa-kafa otklanja anksioznost, poboljšava raspoloženje i kognitivne funkcije, a sve to bez razvoja zavisnosti. Istraživač na ostrvu Fidži, Levin još je davne 1884. godine zapazio da kafa-kafa "bistri um i izoštrava mentalne sposobnosti". Naime, koren biljke na pacifičkim ostrvima se već hiljadama godina koristi za pripremu napitka uz tradicionalni religiozni obred koji umiruje i opušta.
7. Cimet - Poznati začin ne popravlja samo ukus hrane. Studije su pokazale da cimet ima slična svojstva kao insulin, pa pomaže regulaciju i stabilizaciju šećera u krvi. Otkriveno je da mešavina meda i cimeta leči mnoge bolesti. Po ajurvedskim tradicijama, cimet se takođe koristi za poboljšanje varenja i cirkulacije, kao i za ublažavanje simptoma prehlade.
8. Konopljika (Eupatorium cannabinum) - Ova biljka posebno je korisna za ženske probleme. Konopljika ne sadrži hormone, a njeno delovanje temelji se na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu - smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron. Drugim rečima, pomaže prilikom PMS-a, menstrualnih ciklusa, a neki čak smatraju da leči neplodnost kod žena.
9. Đavolja kandža - Iz južnoafričkih pustinja dolazi biljka Đavolja kandža (Harpagophytum procumbens) čiji je koren mnogim ljudima ublažio tegobe s kostima i zglobovima. U 19. veku kolonijalisti su je doneli u Evropu, gde je postala popularno sredstvo protiv artritisa. Istraživanjem njenih aktivnih sastojaka utvrđeno je da sadrži materiju harpagozid koja smanjuje upalne procese u zglobovima na način da podstiče uklanjanje toksina nakupljenih oko zglobova. Za razliku od antireumatika koji se često koriste u lečenju artritisa i osteoartritisa s ciljem smanjenja bolova, ali koji isto tako mogu i da oštete hrskavicu i uzrokuju nadražaj creva i krvarenje, ova biljka štiti hrskavicu, podmazuje zglobove i takođe smanjuje bolove i povećava pokretljivost zglobova i to bez nuspojava. Redovnom primenom ove biljke potreba za lekovima protiv bolova se smanjuje.
Napomena: Kao što je to slučaj sa svim preparatima koji se koriste u medicinske svrhe, tako i lekovito bilje treba koristiti pažljivo, uz stručan savet i, naravno, u razumnoj meri. Osim toga, imajte na umu da za neke bolesti za sada nema leka

1 коментар:

  1. Molim vas kad vec koristiten tudje tekstove ili ih izmenite ili linkujte odakle ste uzeli www.zdravlje-bilje.com

    ОдговориИзбриши