2/15/2011

JOŠ MALO IZ STARE SVESKE

LEK ZA REUMU

U bocu od litra staviti ruzmarin. Dodati 20 tableta andola, 40 g mentola-prah (kupuje se u apoteci) . Naliti komovom rakijom i ostaviti da stoji 10 dana na suncu.
Bolna mesta masirati. OseĆa se brzo olakšanje .


ZA RANE I VENE

U bocu od litre staviti cvet krina, naliti komovicom i ostaviti da stoji na toplom bar 10 dana, a može i duže.
Mazati bolne vene i rane.

ZA LEČENJE BRADAVICA I ŽULJEVA

Sveže strugani krompir staviti na bradavicu ili žulj i po mogućnosti previti ljuskom od krompira.Ovo ponavljati sve do izlečenja.

Za sve rane, posekotine i povrede

Veoma je efikasno KANTARIONOVO ULJE



MELEM ZA OPEKOTINE

100 g čistog voska ,
100 g tamnjana,
šaka zelenog dela ispod kore zove,
200 g maslinovog ulja ,
svežanj bosiljka,
čaša vode
Sve staviti na vatru i napraviti smešu koju treba stavljati na opekotine. Veoma je efikasan lek i kod težih opekotina.



KAŠALJ I PROMUKLOST-SIRUP OD ORAHA

3 zelena oraha,
2 lista lorbera,
1 glavica crna luka ,
1 limun,
1 litar vode,
med

U litar vode staviti orahe, lorber, crni luk i ljusku od jajeta i kuvati dok ne ostane ½ tečnosti. Ohlađen sirup zasladiti medom i dodati sok od limuna.
Piti 3 puta dnevno po kašiku posle jela.



RECEPT LEKOVITOG VINA ZA SRCE

10 svežih stabljika peršuna zajedno sa listovima staviti u litru čistog prirodnog vina i dodati 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta.
Kuva se 10 minuta na tihoj vatri ( pažnja – peni se! )
Posle se doda 300 g pčelinjeg meda i stavi da se lagano kuva još 4 minuta. Vruće procediti i sipati u boce. Dobro zatvoriti. Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti.
Piti po nekoliko kašika na dan.


VINO SA CELEROM

1 koren celera,
1 kašika šećera,
1 l belog vina
Istružite koren celera, dodajte šećer, prelijte belim vinom i ostavite da stoji neko vreme.
Pijte 2-3 čašice dnevno. Vino ima diuretično dejstvo, jača organizam i otklanja prolećni umor.



LOSION PROTIV PEGA I MRLjA
Pola kasike veoma sitno istrugane rotkvice prelijte sa jednom casom jogurta i ostavite da stoji 12 sati. Zatim procedite pomocu gaze i dobijenom losionom mazite delove tela ili lica koji su pokriveni pegama ili mrljama. Posle deset minuta isperite mlakom vodom i namazite neku hidratantnu kremu. Losion cuvajte u frizideru, onoliko dana koliko je bio rok trajanja na pakovanju jogurta koji ste koristili za pravljenje losiona.
Ps: ovaj losion sam pravila i pomogao mi je da se povuku mrlje na mestima gde su mi bile ranice od cedjena mitesera i bubuljica.


TONIK ZA UKLANjANjE MRLjA SA KOŽE
U meku vodu (kisnicu) stavite dosta seckanog persuna i ostavite da stoji nekoliko sati. Procedite i dobicete tonik kojim bi trebalo nekoliko puta na dan da mazete mrlje na kozi. Ovakvim losionom mozete i da se umivate, ako imate pege a zelite da ih izbledite.

TONIK ZA LICE OD KRASTAVACA
Kuvajte sveze iscedjeni sok od dva krastavca dok ne provri, i skinite penu koja pri tom nastane. Ohladjen sipajte u flasicu i cuvajte u frizideru. Ako imate masnu kozu koristite nerazblazen tonik, a ako imate normalnu kozu tonik razredite sa malo vode.

Opadanje kose

Ako vam opada kosa, namažite je maslinovim uljem dvanaest večeri zaredom.Glavu zamotajte peškirom,a sutra izjutra operite je šamponom.

PROTIV BORA

Čist sok od ceđenih višanja natočite u flašu.Čuvajte ga u frižideru.Ovo je za ljude koji vole da izgledaju lepo.Uzme se hidrofilna vata pa se natopi sokom i tako maže mesto koje je naborano.Znači, ovaj sok je protiv bora.Višnje se čuvaju u zamrzivaču, pa ih imamo preko cele godine.

1 коментар: